Om mig

Jag heter Karl Johnsson och jag är illustratör och serietecknare född 1980 och verksam i Stockholm. Jag arbetar med serier, barnböcker, läromedel, spel, film och tv.

Serier och barnböcker

Jag började min bana inom serier med min debutbok Mara från Ulthar (Kolik Förlag, 2010). Sedan dess har jag mina serier dykt upp i flera sammanhang. Jag illustrerar barnböcker och läromedel för bl.a. Rabén och Sjögren och Natur och Kultur.

2013 Medverkade jag i serieboken Berättelser från Engelsfors, tillsammans med Kim W. Andersson, Lina Neidestam, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken är en samling serieberättelser med karaktärerna från den populära Engelforstrilogin. Jag tecknade också kartan till boken Eld i Engelsforstrilogin.


 Mina serier har man kunnat läsa både i bokform och i tidningarna Utopi magasin och Fantomen.


Det som ligger mig närmast om hjärtat är fantasy och mytologi, och 2015 släpptes Asgård- sagor ur den nordiska mytologin på Rabén och Sjögren. Boken är skriven av Sofi Hjort, jag har gjort illustrationer och serier.


För närvarande arbetar jag med serieboken Vei, ett fornordiskt fantasyäventyr. Det är ett samarbete mellan mig och Sara Bergmark Elfgren som skriver manus. Vei är uppdelad på två böcker, och den första släpps på Kartago, våren 2017.

Film och tv

Jag har tecknat storyboard och gjort concept art och skissjobb sedan 2003. Mitt första storyboardjobb var till Thomas Rusiaks låt Unicorn, så länge sedan!
Mitt storyboardmanér sträcker sig från det realistiska till cartoon.


Förutom hundratals reklamfilmer har jag gjort concept art för filmen Cirkeln och storyboardat tv-serierna Äkta Människor och Anno 1790.

 

Workshops

Jag har hållit workshops i flera års tid, på skolor, bibliotek och muséer. Bl.a. på Prins Eugens Waldermarsudde, där jag höll den uppskattade workshopen Teckna Fantasy under höstlovet 2015. Ett koncept där jag inspirerar barn och unga till att skapa sina egna fantasyvärldar och fyllda dem med fantastiska varelser och hjältar. Det är en workshop som jag även hållit i skolklasser, och som brukar vara mycket uppskattad.

I mina workshops vill jag inspirera barn och unga till att skapa sina egna världar, och ge dem verktygen att göra det genom handfasta tekniktips och konstruktiv vägledning.

Vill du att jag kommer till din skola eller ditt bibliotek och håller en workshop? Skicka ett mail eller ring.

 

Kunder i urval från de senaste åren

Tv och reklamfilm

SVT Drama, RMV film, Thelma & Louise, Åkestam. Holst, Opacity, Hobby Film, Acne Film, Silvio entertainment, Reel Mcoy, Valio, Lillasyster produktion, Tangrystan (Norge), IK Stockholm, Nexus Productions (London), m.fl.

Förlag och tidningar

Rabén och Sjögren, Natur och Kultur, Kolik Förlag, Idus Förlag, Egmont, Fantomen, Utopi magasin, m.fl.

Workshops och föredrag

Prins Eugens Waldemarsudde, Kulturhuset Stockholm, Göteborgs stadsbibliotek, och olika grund- och gymnasieskolor.